Verslag van de SJP in Lunteren op 2 september 2017

De wekker hoefde me niet te wekken om 5.30 uur, ik lag al een tijdje wakker. Vandaag stond de proef in Lunteren op het programma. We hadden 2 weken geleden meegedaan aan de oefenavond en toen haalde Amber een mooie B met 73 punten maar ja, die telde niet. Het was natuurlijk wel goed voor mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen wat ik in mijn zwarte monstertje heb.

We hadden de weken voorafgaand aan de proef totaal niets gedaan omdat ik met ernstige huidproblemen kampte. Toen Amber me ’s ochtends binnen zag komen voor het rondje met de hondjes stond ze al te stuiteren als een malle. Ze wist al dat er vandaag gewerkt ging worden. We moesten om 7.15 uur in Lunteren zijn dus om goed 6.30 uur zaten we in de auto op weg naar het mooie terrein van de Buzerd, voor mij bekend terrein want ik heb er een paar jaar als trainer mogen werken. Amber kwam stuiterend de auto uit en was niet rustig te krijgen. Ze trok me op een gegeven moment over het parkeerterrein wat resulteerde in een scheldkanonnade en een lamme arm, maar daar was ze niet van onder de indruk. Ze had haar trainingsmaatje Branco met zijn baasje gezien en die moest ze natuurlijk even gedag zeggen. Branco bleek het nummer na ons te hebben dus we konden samen lopen.

Om 7.30 uur was de dierenarts klaar om de honden te keuren en konden we het programmaboekje, ons nummer en de eend halen. Er was een verplichte volgorde en daar was ik niet heel blij mee…
We moesten deze mooie dag beginnen met het houden van de aangewezen plaats. “Och jeetje, nee toch!” was mijn reactie. Amber stond nog steeds te stuiteren en ik zag de hond in deze toestand geen 2 minuten op de plaats te blijven liggen. Ik besloot eerst maar even met een balletje te gaan gooien op de parkeerplaats om de ergste onrust er uit te halen. Ik had wel een paar uur kunnen gooien, die hond was niet tot bedaren te brengen. Dan maar terug naar de catering waar ik rustig plaats nam aan een tafel en een kop koffie dronk terwijl ik Amber rustig naast me legde.

Na het welkomstwoord togen we ten strijde. Er waren flink wat absenten en daardoor hadden we de mazzel dat Amber samen met Branco down gelegd mocht worden. De keurmeester gaf aan dat Branco rechts van het scherm mocht liggen en Amber links. Ze ging op mijn commando redelijk vlot down maar vond het wel raar dat ze haar maatje niet zag. Ik hoopte maar dat ze zou blijven liggen, van Branco waren we daar wel zeker van en hopelijk zou dat haar steun zijn.
We zagen dat de keurmeester strak naar de honden keek en volgens mij is dat een beetje mijn geluk geweest. Amber bleef tenminste waar ze was, al ging ze wel zitten. Na 2 minuten, die wel 10 minuten leken te zijn, mochten we komen. Branco verdiende zijn eerste 10 en Amber scoorde een 8. Ik was er blij mee!

Bij het houden van de aangewezen plaats wordt ook het kort apport gedaan. Branco mocht als eerste en daar waar zijn baasje al een beetje huiverig voor was gebeurde: de hond ging wat wild om met het konijn maar hij scoorde nog wel een voldoende. Amber ging op mijn ‘apport’ als een raket naar het konijn en kwam er vlot mee terug maar vond het onderweg weer even nodig om het beest wat te verpakken. We verdienden een 8 voor deze uitvoering. Jammer van de 2 verliespunten.

De volgende proef was het apport uit water. Amber deed iets wat ze nog nooit gedaan had bij een waterproef, ze sprong in nog voor ze het commando had gekregen. Toen ze eenmaal gaan mocht weifelde ze wederom bij de waterkant en moest ik haar nog een commando geven. Uiteindelijk ging ze het water in en bracht de eend naar me toe waarna ik er zelf voor koos om haar niet te laten zitten. Het leverde een 6 op, passend bij de prestatie.

Op de terugweg kwamen we langs het markeren. Amber markeert altijd perfect dus ik maak me er nooit veel zorgen om. Ze bleef keurig zitten en wachtte op mijn commando. Ze stoof er in een rechte lijn naar toe en kwam linea recta terug en de eerste 10 stond genoteerd. “Dat zie je niet vaak bij een Wetterhoun” zei de keurmeester. Ik heb hem uitgelegd dat Amber outcross F1 is uit de combinatie Labrador X Wetterhoun en dus als Wetterhoun genoteerd staat.
“Dat verklaart de snelheid” vond de keurmeester.

De vijfde proef was het apport over water. Amber ging zoals altijd niet op het eerste commando maar eenmaal te water zwom ze keurig over. Helaas kwam ze links het water uit en dat brak ons op. De wind was gedraaid en daar waar zij uit het water kwam zou ze geen verwaaiing kunnen krijgen. Als ze recht over was gezwommen zou ze zo op de eend lopen want die ligt altijd vrij dicht aan de kant omdat het water heel breed is. Nu zocht Amber prima maar ging veel te diep en kwam niet onder de wind. Erg jammer vond ook de keurmeester. Saillant detail is dat op dit onderdeel er maar liefs 27 onvoldoendes gevallen zijn van de 65 deelnemers. Er viel Amber niets te verwijten.

Het volgende onderdeel was het verloren zoeken. Amber stoof het bos in en kwam vlot terug. Bij het afgeven treuzelde ze even om te gaan zitten en dat kostte een punt maar een 9 is nog altijd een mooie score.

De laatste twee proeven waren het volgen en uitsturen. Amber ging in het midden al direct met de neus aan de grond.
Ik had er moeite mee om haar aandacht te krijgen dus we begonnen niet lekker. Gaandeweg volgde ze beter maar toen bij het middenpaaltje het lijntje er af ging bleef ze met de neus aan de grond en likte ze het gras. Ik keek eens goed wat ze aan het doen was en zag de koekkruimels van een voorganger. Dat verklaarde veel. Op mijn commando “volg” kwam ze wat laat op gang maar liep toen het rondje los goed mee. De keurmeester zei het niet gezien te hebben dat er koek gemorst was door een vorige deelnemer. Ze gaf ons een 8 voor de prestatie.

Het uitsturen kostte een extra commando om Amber voldoende ver van me af te krijgen maar toen ik haar terug floot kwam ze als altijd linea recta naar me terug gestormd waarmee we een mooie 9 aan ons lijstje konden toevoegen.

We hebben ons eerste C diploma verdiend met 39 punten. Geen geweldige score maar de verliespunten zijn allemaal toe te schrijven aan een stukje afwerking. Volgend jaar gaan we vast schitteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.