Benchtraining

noa-in-de-bench
Noa Amor van ’t Buske in de bench die verkleind is met een paar dozen.
Foto: familie Teunissen

Een belangrijke reden voor mensen om een hond te nemen is het verzorgende aspect. We vinden het fijn als we een hond te eten kunnen geven, hem kunnen knuffelen, borstelen en aaien, met hem uit kunnen gaan en te zien dat hij plezier heeft in zijn leven. Wat we daarbij soms over het hoofd zien is het feit dat we de invulling van zijn geluk vaak wat te menselijk bekijken.
Natuurlijk moeten de huisregels door alle leden van de roedel, dus ook de hond, goed worden nageleefd. Hiervoor worden de afspraken al gemaakt voordat de hond in huis is. Iedereen heeft inspraak gehad, behalve… de hond.

Voorbeelden van huisregels zijn dat hij niet mee mag naar de slaapkamer en niet mag bedelen. Soms moet hij alleen in huis blijven en nee, hij mag de boel niet slopen. 

Dit zou betekenen dat we hem gelijk moeten afleren om te bedelen en hem weer terug moeten sturen als hij toch in de slaapkamer komt. We moeten super alert zijn op zijn sloopgedrag. We beginnen nu al met het afleren van gedrag. We moeten ons hierbij realiseren dat gedrag pas afgeleerd hoeft te worden als het eerst is aangeleerd! En dat is nou eens een heel andere invalshoek.

Als we proberen om de hond het foutieve gedrag niet aan te leren dan hoeven we ook niets af te leren. We zouden het ons én de hond hiermee een stuk gemakkelijker maken. Hierbij is het belangrijk dat we zoveel mogelijk uitgaan van de leerprincipes van een hond en dit niet teveel te vermenselijken.

Veel mensen die problemen hebben met hun hond doen vaak van alles om het gedrag hanteerbaar te maken: harde correcties als hij gesloopt heeft, stroomstoten tegen het blaffen, ineens de radio keihard zodat hij zich te pletter schrikt, muilkorven tegen het slopen.

Een bench vindt men op voorhand zielig. “Zo’n hummeltje achter tralies, alsof hij gevangen zit”. Het is erger als de hond op zijn donder krijgt omdat hij uw bank als kauwobject heeft gebruikt terwijl u even weg was.
Pups zoeken hun veiligheid in de werpkist, ze kruipen het liefst in heel kleine doosjes voor hun veiligheid en gaan graag onder benen en met hun rug tegen het bankstel liggen. Een bench kan een prima vervanging zijn voor dat veilige nest en als we dat op een prettige manier aanleren hebben we er jarenlang plezier van. We hoeven dan helemaal geen drastische maatregelen te nemen en voorkomen problemen. Uw hond heeft zijn eigen veilige plek en daar heeft hij recht op.

De training:
De bench moet op een voor de hond plezierige manier gebruikt worden. Geef uw pup altijd het eten in de bench. De eerste paar keer met het deurtje open en dan eens met het deurtje dicht terwijl u even weg gaat. Als u terugkomt voor hij zijn eten opheeft en het deurtje weer opent dan leert hij dat u steeds het deurtje weer open maakt. Dit kunt u ook doen met een lekkere kluif. Geef ook dit in de bench en maak het deurtje open voordat de kluif op is of hij er genoeg van heeft. Breng hem telkens als hij gaat slapen naar de bench. Kriebel hem even of geef hem wat lekkers. Als hij moe genoeg is gebruikt hij nog wat energie om het kluifje op te eten om daarna vaak vanzelf in slaap te vallen. Als hij wakker wordt loopt u vriendelijk pratend naar de bench en laat hem er uit. De tijd dat u wacht voordat u hem eruit laat kunt u langzaam opvoeren. Niet ineens met een paar minuten, maar met seconden. Als u maar zorgt dat u het deurtje opent voordat hij begint te zeuren, anders leert hij weer dat zeuren kan werken.
Verras de hond regelmatig door zomaar iets lekkers in de bench te leggen zonder dat hij het ziet. Hij zal op een bepaald moment uit zichzelf de bench in gaan om te kijken of er misschien iets te smikkelen valt.

De bench kunt u de eerste paar nachten prima meenemen naar de slaapkamer of ga zelf naast de pup slapen. Hiermee leert uw pup niet dat hij in de slaapkamer mag slapen, maar juist dat hij in zijn bench moet slapen. Als hij dit eenmaal door heeft wil hij niet eens meer mee naar de slaapkamer als de bench daar niet staat. Dan blijft hij liever beneden. Zeker als u ook beneden die benchtraining doet. Het kost een paar nachten maar dat is altijd veel beter voor de baas en de hond dan de hond doodongelukkig opsluiten in de keuken met een borstel, een wekker en een warme kruik omdat dat zo op zijn moeder lijkt, daar stinkt geen pup in.

De bench kunt u natuurlijk overal mee naar toe nemen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Tijdens een gezellig weekendje uit bij vrienden heeft de hond zijn eigen plek. Op vakantie in een huisje kunt u gerust uit eten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de hond het interieur verbouwd of de boel bij elkaar blaft. Kortom u heeft een verplaatsbaar nest waarin de hond zich prima voelt.

Training voor volwassen honden
Voor volwassen honden die niet met geweld in een hok zijn gestopt en daarmee een traumatische ervaring hebben opgedaan is een bench een uitstekend hulpmiddel. Ook nu moet de bench een heel fijne en plezierige plek worden. Zet de bench in de kamer met het deurtje open en gooi er wat lekkers in. Verder helemaal niks. Probeer niet de hond te lokken of hem erin te duwen. Hij weet alleen dat daar wat lekkers ligt. Laat hem nu zijn gang gaan en hij zal dat lekkers er ongetwijfeld uithalen. Perfect! Gooi er opnieuw lekkers in. Na een paar keer zal de hond al bij de ingang van de bench zitten wachten als u weer wat lekkers hebt gepakt. Hij gaat er direct in als u het lekkers er in wilt gooien. Vanaf dat moment geeft u de hond zijn eten in de bench en kunt u net zoals bij de pup aan de gang gaan. Bouw het heel rustig op en laat de hond geen vervelende ervaring op doen door hem er nu al drie uur achter elkaar in te stoppen. Na een paar dagen zal de hond al uit zichzelf naar de bench gaan om te slapen. Nu mag u hem er ook af en toe in sturen. Niet boos maar met een lekkere beloning achter de hand.
Een bench is een ideaal nest voor honden, het is absoluut niet zielig mits het goed wordt aangeleerd.

Tip
Verklein de bench in eerste instantie zodanig, dat de pup alleen maar ruimte heeft om te liggen. 

Op deze manier voorkom je dat de pup in de bench zijn behoefte gaat doen en leert hij het beter op te houden.

Tip
Negeer de hond in eerste instantie als u binnen komt. Ga eerst even iets anders doen voordat u naar de bench loopt. Laat de hond zitten alvorens u het deurtje opent en laat hem er pas uit als hij rustig wacht tot u zegt `kom maar´. De hond leert op die manier dat geduldig wachten meer opleveren dan hinderlijk tegen de tralies te duwen.