Onze werkwijze

Over de aanschaf van een nieuwe televisie of auto wordt vaak langer nagedacht dan over de aanschaf van een hond!

Een pup aanschaffen doe je niet zomaar, tenminste, dat hoop ik.

Guusje in het Horsterpark
Amke Guusje Fenna fan de Bistefreon 9 weken oud

Helaas kom ik in mijn werk regelmatig mensen tegen die wel in een opwelling een pupje kopen. Het wordt natuurlijk ook wel erg gemakkelijk gemaakt: je surft even op het internet en binnen een uur kun je al met zo’n diertje opgescheept zitten. Vaak kijken mensen alleen maar naar het schattige uiterlijk van de hond en verdiepen zich totaal niet in het ras of de afkomst. Jammer, want elk ras heeft zijn eigen kenmerken en socialisatie begint bij de fokker.
Het is daarom verstandig om u vooraf goed te laten informeren over de aanschaf van een hond zodat u straks niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Onze pups worden in huis geboren en groeien in huis op. Zij kennen de dagelijkse rituelen: de stofzuiger, de radio, bezoek dat komt, ’s avonds de televisie aan, enz.

De eerste twee weken na de geboorte gunnen we de moederhond en haar pups rust, maar daarna is iedereen van harte welkom. We vinden het belangrijk dat de toekomstige eigenaren een aantal keren op visite komen. De pups verblijven de eerste drie weken binnen in de woonkamer waar de werpkist staat. Daarna mogen ze voor het eerst naar buiten in een afgeschermd, overdekt deel van ons terras.

Ze maken kennis met verschillende dieren en allerlei soorten speeltjes. Uiteraard wordt er af en toe ook al een eendenvleugel of een hazendummy aangeboden. Als de pups zes weken zijn worden ze ingeënt en dan is de tijd aangebroken voor het eerste autoritje. Alle pups gaan dan in onze bestelauto mee naar het park waar ze kennis maken met vele andere honden en mensen. Ze krijgen dan allemaal een halsbandje om met een lijntje er aan zodat ze daar al vast aan wennen. De werpkist maakt in die periode plaats voor benches dus ook dat levert voor de nieuwe baasjes geen problemen meer op. Veel mensen vinden een bench zielig maar dat is het beslist niet en wat ons betreft een must. Een bench is een prima hulpmiddel om de hond zindelijk te maken en in een bench kan geen fout gedrag aangeleerd worden… wat je niet aanleert hoef je niet af te leren!

wil je spelen
Fryske pups spelen

In de weken daarna gaan ze om beurten mee naar onze winkel waar ze kennis maken met allerlei andere dieren en mensen.
Als de pups zeven weken oud zijn laten we, indien mogelijk, een puppytest uitvoeren. Aan de hand van de uitslag van de test, onze eigen bevindingen en de wensen van de koper wordt de pup toegewezen.
De pups blijven daarna nog een week bij ons alvorens ze gehaald mogen worden. Het ophalen van de pup moet in ieder geval voor 13.00 uur ’s middags zodat hij de rest van de dag kan wennen aan zijn nieuwe plekje.

Een pup wordt bij ons dus niet verkocht op uiterlijk. We luisteren goed naar de wensen van de koper en selecteren het hondje dat het best bij hen past. We vinden het heel belangrijk dat de socialisatie goed doorgezet wordt en dat de hond goed opgevoed wordt. Een puppycursus met aansluitend een gehoorzaamheidscursus zijn wat ons betreft een must, uw hond heeft er recht op!

Imre op de hondenschool
Imre met Brigitte op de hondenschool

Gelukkig voor de hond hoeft zijn opleiding niet te stoppen na het beëindigen van de gehoorzaamheidscursus. Er zijn tal van hondensporten die je daarna met je hond kunt gaan doen. Het zal de relatie met de hond beslist ten goede komen en de hond zal thuis tevreden en rustig gedrag tonen. Onder het menu hondensporten vindt u allerlei takken van sport die u met uw hond kunt doen.

Zoals u op deze website ziet ben ik geïnfecteerd met het jachttraining virus. Ik stel het dan ook bijzonder op prijs als onze pups ook van deze tak van sport mogen genieten. De hond heeft al een flinke dosis aangeboren jachteigenschappen die alleen nog maar in goede banen geleid dienen te worden.

In het hoofdstuk een pup in huis leest u alles over de uitzet, de eerste periode bij u thuis en hondencommunicatie.