Karakterverschillen

De karakterverschillen in een notendop.

Wordt het een Stabij of een Wetter?
De enige overeenkomst tussen deze beide rassen is dat ze uit Friesland komen maar verder is het een wereld van verschil zowel in uiterlijk als in karakter.
Qua uiterlijk is het wel duidelijk: de Stabij heeft een sluike halflange vacht en de Wetter heeft krullen. De Stabij is met ongeveer 50 cm schofthoogte kleiner dan de Wetter die wel een schofthoogte van  60 cm  kan hebben. De Stabij is iets gestrekt (iets langer van lichaam dan hoog) terwijl de Wetter vierkant is en bovendien massief. De Stabij hoort zijn bossige staart niet hoog te dragen terwijl de Wetter zijn staart over de rug in een spiraal hoort te dragen. De Stabij heeft de ogen waterpas in het hoofd, bij de Wetter staan ze iets schuin waardoor de grimmige blik ontstaat.

De één vindt de Stabij een prachtige hond en de Wetter een lelijk gedrocht, terwijl de ander al in katzwijm valt bij het zien van een Wetter en helemaal niets ziet in de Stabij. Eens een Wetter, altijd een Wetter hoor ik vaak van Wetterhoun eigenaren.
Uiterlijk is één, maar belangrijker is toch wel het karakter want de hond moet wel passen bij uw wensen en verwachtingen.

Op deze pagina probeer ik de verschillen duidelijk te maken vanuit mijn eigen ervaringen.

 

De Stabyhoun De Wetterhoun
Imre, nu onze oudste Stabij, noem ik nogal eens: “eigenwieze Fries!”
Dat eigenwijze is eigenlijk niet zo negatief als het klinkt. De Stabij is zelfstandig. Dat is er bewust in gefokt omdat de boeren een zelfstandig werkende hond wilden op het erf en die eigenschap hebben ze nog steeds. Als je de hond met consequente hand opvoedt is daar niets mis mee maar geef je hem onvoldoende begeleiding dan kan het ontaarden in een moeilijke en labiele hond. Voed je de Stabij op met een duidelijke hand dan heb je een maatje voor het leven!
Over Guusje, onze Wetter, zeg ik vaak: “het is 35 kilo humor”!
De Wetterhoun is groot, lomp en onbenullig maar wel met een flinke dosis humor en verdraagzaamheid.
De Wetter is ook volhardend en koppig…maar dan wel op een leuke manier! Je pikt het gewoon van de Wetter. Grenzen vervagen volledig bij het opvoeden van die clown. Een Wetter heeft een laconieke baas nodig. De Wetter komt beslist als je hem roept want hij wil absoluut geen ruzie met zijn baas maar je moet misschien even geduld hebben. Guusje moet echt eerst even een nieuwkomer op het veld gedag zeggen om vervolgens als een dolle naar me toe te komen.
Stabijs zijn waaks. Bij onraad maken ze veel kabaal. Imre gaat altijd luid blaffend op andere mensen met honden af en Floran volgt haar voorbeeld. (zonder Imre zal Floran dat echter nooit doen maar Floran is dan ook een heel ander type) Het geheel ziet er indrukwekkend uit maar als puntje bij paaltje komt zijn het maar watjes die van hun baas verwachten dat die hen wel helpt. De Wetter houdt niet van die koude drukte. De Wetter staat voor zijn baas en beschermt hem door dik en dun. Hij incasseert liever zelf dan dat hij toestaat dat zijn baas iets overkomt. Guusje zou bijna onze eigen dochter aanvallen omdat die, nadat ze beneden in de hal binnen kwam, voorovergebogen stond om haar veters te strikken. Haar capuchon van de zwarte jas viel over haar hoofd. Guusje racete grommend de trap af, klaar voor de aanval maar stopte op tijd toen Ellen overeind kwam en zei: “Guus, ik ben het!” Je zag de hond denken: “gôh, het is maar goed dat je het zegt want anders had ik je een kopje kleiner gemaakt.”
Als je een Stabij bestraft dan is hij onder de indruk…
Maar als je je omdraait steekt hij een heel dikke vinger naar je op en doet het gerust nog eens als hem dat wat positiefs oplevert.
Als je een Wetter bestraft dan is hij onder de indruk en met een beetje pech helemaal van slag. Een Wetter is heel gevoelig en wil graag dat je blij met hem bent. Het is een pure emotie zonder opsmuk.
Een Stabij is kindvriendelijk maar geeft wel duidelijk zijn grenzen aan al is dat soms aan de late kant. Laat een Stabij nooit alleen met een kind maar dat geldt in feite voor alle honden. Een Wetter is kindvriendelijk en erg verdraagzaam. Hij vindt vaak alles goed met name van kinderen. Een Wetter is wel lomp en onbenullig maar met kinderen gaat hij vaak voorzichtig om. Toch moet je ook de Wetter niet alleen laten met kinderen.
Stabijs zijn prima jachthonden en ze jagen dan ook graag. Helaas doen ze dat ook zonder dat je dat gevraagd hebt te doen en het gevolg is dat je de hond wel eens kwijt kunt zijn. Het is dus zaak om ze te leren om te komen en in de buurt te blijven. Ofschoon je de Stabij niet zo vaak als jachthond ziet doet hij het op alle fronten van jachttraining heel goed. De Stabij leert snel en werkt graag voor zijn baas maar hij moet wel eerst weten wie die baas is. Als dat eenmaal duidelijk is heb je een geweldige partner in het veld, maar ook in huis. De Wetter heeft een prima neus maar is voor jachttraining minder geschikt dan de Stabij ofschoon een aantal Wetters het heel goed doet op dit vlak. Wetters zijn erg baasgericht en werken liever met de baas dan zelfstandig. Daarnaast kan een Wetter wat hard in de bek zijn waardoor het wild al gekraakt is, of erger, opgegeten… Guusje doet het goed in de jachttaining maar helaas lust ze het konijntje zelf ook wel. Om die reden doe ik naast jachttraining ook zweetwerk met haar wat haar heel goed af gaat.
Hoewel de Stabij een huishond genoemd wordt heeft hij wel veel beweging nodig, maar alleen dat is niet genoeg. De Stabij moet ook geestelijk uitgedaagd worden want anders gaat hij voor zichzelf aan het werk. Een afwisselende training samen met de baas is een must om een prettige gezinshond te krijgen. Een Stabij heeft het nodig om een functie te hebben in het dagelijks leven. Hoewel van de Wetter wordt gezegd dat het erfhonden zijn is dit niet helemaal waar. De Wetter is weliswaar graag buiten maar de Wetter is ook graag bij het gezin. Hij vindt het niet fijn om afgesloten te zijn van het gezin. Een Wetter kan best in een huis met een tuin of in ons geval een bovenwoning met een groot terras, gehouden worden mits hij voldoende beweging krijgt. Dat betekent dat we minstens 3 keer per dag een flinke wandeling met de honden maken waarbij zij los mee kunnen rennen.