Puppy training van Guusje bij Retrieving Emotion

Puppy jachttraining les 1 zondag 21 februari 2010

Dit keer trainen we bij Retrieving Emotions in Ewijk. Ik had van een klant in de winkel gehoord dat het er heel goed instructie gegeven werd en later bleek dat ook papa Lieuwe hier zijn training volgt. Ook baasje Marianne vindt dat ze goede vorderingen maakt. Binke, de broer van Guusje traint hier ook met zijn eigenaren dus we kunnen mooi samen rijden.
De eerste les was vooral veel theorie. Voor mij weliswaar gesneden koek maar dat zij zo. De situaties zoals die tijdens een training zijn kan ik in mijn eentje niet nabootsen en om een evenwichtige jachthond te krijgen moet de basis goed zijn.
We hebben het volgen geoefend door om de groep heen te lopen en later het bekende achtje te lopen, het down liggen en het rennen roepen ofwel het voorkomen op bevel. De hondjes mochten even kennis maken met een dummy en werden flink beloond als ze het ding eventjes in hun bek hielden. Tijdens het schieten, wat op een flinke afstand gebeurde, moesten we even met de hond gaan spelen. De hond mag wel reageren op het schot maar direct daarna moet je proberen weer aandacht te krijgen. Guusje deed het prima! Ze heeft al volop aandacht voor mij (n snoep)
Voor de training heeft ze weinig eten gehad dus de dame wilde wel!

Tineke-beloont-Guusje
Tineke beloont Guusje

De-hondjes-bij-ons-roepen
Einde les: hondjes vangen

Na-afloop-is-daar-papa-Lieu
Papa Lieuwe ruikt even aan zijn zoon

koffie
De koffie smaakt goed na een uurtje koukleumen
Puppy jachttraining les 2 zondag 28 februari 2010

De tweede les hebben we wederom het volgen, het downliggen en rennen roepen geoefend. Ook kwam de dummy weer voor de dag maar Guusje had er dit keer niet veel interesse in. De grassprietjes waren veel interessanter. Het schieten werd ietsje dichterbij gedaan en ook nu weer moesten we met de hond gaan spelen. Guusje is bepaald niet onder de indruk van het knalletje. Ze kijkt even op om zich vervolgens weer vol overgave op mijn handen te storten met haar vlijmscherpe tandjes… Als laatste onderdeel gingen we even naar het water en moesten we proberen de pup zo gek te krijgen dat ze een klein stukje het water in liep. Guusje mag dan wel een waterhond zijn maar op natte pootjes in februari zat zij bepaald niet te wachten. Ik stond zelf een klein stukje in het water (ik prijs mezelf weer gelukkig met mijn nieuwe Aigle laarzen) en lokte haar met snoepjes naar mij toe. Uiteindelijk kon ze de verleiding niet langer weerstaan en kwam het snoepje incasseren waardoor ze met vier pootjes in het water stond. Als ze straks met onze eigen meiden mee gaat komt het met het water wellicht vanzelf wel goed.

Puppy jachttraining les 3 zondag 07 maart 2010

Vandaag alweer de derde les. In een stralend zonnetje hebben we het volgen, down liggen en het rennen roepen geoefend. Guusje doet het al heel goed. Bij het rennen roepen kan ik haar met een wacht laten zitten waar ze zit en al een behoorlijk eind bij haar weglopen om haar vervolgens bij me te roepen middels de fluit. Ook het down liggen beheerst ze al heel aardig. Het lukt me zelfs om er een pasje bij vandaan te doen. Al met al is Guusje een voorbeeldig jachthondje in spé. Terug in Duiven gebeurde er nog iets grappigs: Ron en Tineke reden met hun hond Binke mee naar de training. Eenmaal bij hun huis hebben ze hun hond uit de auto gehaald en ben ik met Guusje naar de winkel gereden. Ik doe de achterklep open en zeg: “kom maar pop” en knuffelde Guusje even. “Het is of ze anders voelt” dacht ik bij mijzelf en ook haar bekkie lijkt witter. Voor de zekerheid er even onder gekeken en toen zag ik dat het niet Guusje maar Binke was die ik bij me had. Ron had per ongeluk de verkeerde hond uit de auto gepakt. Gelukkig wonen ze dichtbij en heb ik Binke direct omgeruild voor mijn Guusje. Zij hadden de vergissing ook al opgemerkt en samen hebben we er smakelijk om gelachen.Gisteren had ik een konijn van de jachttrainingsdag Heino gevorderden even in de garage op de grond gelegd. Guusje ging er direct op af en pakte het beest keurig op. Helaas was ze niet van plan om hem bij mij te brengen maar dat komt ook nog wel. De smient die volgde kon ze wat minder waarderen…

Puppy jachttraining les 4 zondag 14 maart 2010

De vierde les werd gegeven door een andere trainer. Wederom kwamen alle onderdelen aan bod plus het staan en betasten en tandjes laten zien. Ik had een fotocamera bij me en Tineke was in de gelegenheid om de plaatjes te schieten.De puppygroep bestaat uit 2 Wetterhounen: broer en zus Binke en Guusje, een Heidewachtel, een X Golden Retriever / Duitse Herder en verder nog een paar bruine labradors.Guusje heeft volop aandacht voor mij, of liever voor mijn tasje snoep. Ze wordt rijkelijk met lekkers beloond als ze rustig blijft zitten en op mij let. Een slim hondje als Guusje heeft dat natuurlijk zo door en doet het graag.
Ze krijgt voor de training geen eten maar ook gewoon overdag gaat een deel van haar portie voer in mijn tasje en moet ze het “verdienen”.

Guusje-heeft-volop-aandacht
Ze kijkt niet eens naar mij terwijl ik het zo goed doe!

netjes-volgen
Een belangrijk onderdeel: volgen

Rennen-roepen
Guuuuusje, kom voor!

aandacht-daar-draait-alles-
ook na de oefening houden we contact

zandloper
af en toe een brokje voor de neus

volgen-zandloper
mooi volgen
Een vast onderdeel in de training is het achtje lopen. Guusje heeft het niet meer nodig dat ik het brokje echt voor haar neus houd en dat is wel zo prettig voor mijn rug. Af en toe betaal ik haar uit voor haar prestatie en dat motiveert haar genoeg om mij netjes te volgen en naar me te kijken.Guusje leert snel. Ze weet wat haar succes oplevert en wat niet. Het wacht kent ze al heel goed omdat het meerdere keren per dag herhaald wordt. Als ze eten krijgt moet ze wachten, is ze onrustig, geen eten! Voor ze uit de auto mag moet ze rustig zitten en wachten, als ze uit de bench wil moet ze eerst rustig zitten en wachten, pas dan gaat de deur open. Het kost me nu wat tijd en energie maar alles wat ik er nu in stop haal ik er straks uit.

vanuit-zit
van het commando zit

naar-staan
naar het commando staan

staan-en-betasten
wennen aan vreemde handen

lokken-in-het-water
het water in lokken met een snoepje

hoezo-wetterhoun
Hoezo Wetterhoun
Guusje mag dan een Friese Wetterhoun zijn, ze doet haar naam flink tekort. Guusje houdt niet van natte pootjes. Uiteindelijk heb ik haar met mijn lekkerste snoepjes toch zo gek kunnen krijgen dat ze met vier poten in het water stond. Haar broer Binke vindt het ook niet heel leuk maar doet er minder moeilijk over dan Guusje.
Gisteren ben ik naar het park geweest waar een klein eilandje in het meer ligt wat bij laag water bijna droog bereikbaar is op een bepaalde plaats. Guusje ging mij netjes achterna maar terug ging ik door een dieper gedeelte. Uiteindelijk was ze zo slim om terug te gaan zoals ze gekomen was maar ’s middags heeft ze toch het ruime sop gekozen en kwam tot haar buik in het water. Er is nog hoop…
Puppy jachttraining les 5 (6) zondag 28 maart 2010

Voor ons was dit de vijfde les maar voor de andere cursisten de zesde les want ik moest vorige week namens de NVSW op pad als instructeur bij Heino beginners.Guusje doet het best aardig. De dummy heeft nog niet echt haar interesse tenzij ik die voor Imre weg gooi dan steekt de jaloezie de kop op. Tijdens de training zijn de graspolletjes interessanter.We hebben het hele riedeltje weer gedaan. Guusje heeft volop aandacht voor alles wat komen gaat. Ze is zo slim om na het downliggen weer snel overeind te komen waarna ze weer met behulp van een koekje down wordt gelegd. Gelukkig ben ik slimmer en heb ik dit heel snel door en wordt ze zonder pardon op de grond down gelegd zonder koekje. Als ze netjes ligt wordt ze pas beloond. Dit keer moesten we een half cirkeltje om de hond maken terwijl deze bleef liggen. Guusje doet dat keurig.

Puppy jachttraining les 6 (7) maandag 5 april (2e Paasdag)


Deze les mocht Bertus met Guusje trainen en ik nam Binke onder mijn hoede die bij ons te logeren was. Binke deed het geweldig, Guusje een beetje minder… Bertus is niet de handler die ik ben en hij kan nog wel wat aan training gebruiken!

Mooi om te zien dat een hond het gewoon niet goed begrijpt als de handler wat onzeker is of niet precies weet wat hij moet doen. Binke snapte precies wat ik bedoelde en werkte perfect. Guusje begreep er geen snars van en deed maar wat in de hoop dat datgene het juiste was. Ieder zijn vak zullen we maar zeggen… Bertus is al heel tevreden als Guusje gewoon naar hem toe komt als hij haar roept en dat is natuurlijk ook wel heel belangrijk.

Puppy jachttraining les 7 (8) zondag 11 april

Vandaag hebben we alle onderdelen afgewerkt en de oefeningen enigszins moeilijker gemaakt. Het achtje lopen moesten we nu ook los doen en tijdens het down liggen moesten we om de hond heen lopen terwijl deze bleef liggen. Indien mogelijk zelfs met de riem op de grond. Guusje kan dat allemaal wel. Ze is een voorbeeldig hondje. Zelfs het water gaat heel goed. Ze loopt tot haar buik met mij mee. Veel dieper kan ik niet zonder natte voeten te krijgen en om nou met blote voeten te water te gaan is het nog net een graadje te koud voor.

Puppy jachttraining les 8 (9) zondag 25 april

We hebben wederom alle oefeningen gedaan die een pup aan het eind van deze cursus zou moeten beheersen aangevuld met het volgen door elkaar heen zonder dat de honden naar elkaar toe gingen maar netjes met aandacht voor de baas bleven volgen. Guusje doet het nog steeds uitstekend. Het enige waar ze niet zoveel mee heeft is de dummyFrown
Als er een konijnenvelletje om zit wordt het een ander verhaal dus ik maak daar maar even misbruik van. Als ze het apporteren eenmaal begrijpt dan pakt ze straks de dummy ook wel.

Puppy jachttraining les 9 (10) zondag 2 mei

De laatste les van dit cursusblok. Volgende week moeten we “examen” doen. Voor het eerst moesten we naar een nieuwe locatie omdat we op recreatie oord “De Groene Heuvels” niet meer met honden mogen komen. Guusje had er geen hinder van. Ik train zelf met haar ook op verschillende plaatsen dus dat is ze wel gewend. Ze deed het wederom voorbeeldig. Zelfs de dummy, met konijnenvelletje, ging heel goed. Thuis ben ik al wat verder met haar in de training. Zo kan ze al prima vooruitgestuurd worden op een bakje met een brokje en komt ze op de fluit altijd keurig bij me terug. Hopelijk blijft dit zo en krijgt ze geen “wetterse kuren”! Ze leert het allemaal heel vlot mede dankzij de keurig opgevoede en werkende stabijs. Het zal me benieuwen hoe ze het er de volgende week van af brengt.

Examen puppyjachttraining zondag 16 mei

Vandaag moesten we examen doen voor de puppycursus. De waardering bestond uit ZG (zeer goed) G (goed) en M (matig) De lat ligt hoog omdat ik zelf ook trainer ben voor jachthonden. Guusje had volop aandacht voor me toen we de lange wandeling naar het trainingsveld maakten en gelukkig ook op het trainingsveld was ze goed geconcentreerd. We hebben het examen gehaald met allemaal ZG’s op ons lijstje.

De onderdelen waren:
– Voor en achterlangs volgen
– Staan en betasten
– Gebit tonen
– Aangelijnd volgen
– Zitten op bevel
– Liggen op bevel
– Dummy vast en los
– Rennen roepen
– Baas / hond
– Schotvast

Na de training mogen de honden altijd vrij spelen maar daar was nu geen ruimte voor dus moesten ze aangelijnd blijven. Guusje was helemaal gek en liep als een bezetene om mij heen te sprinten. Uiteindelijk schoot ze uit mijn hand en stoof als een ongeleid projectiel de weilanden in. Aangezien ik zojuist het diploma had gehaald met allemaal ZG’s zou het geen probleem moeten zijn om haar terug te krijgen. Ik floot één keer op de fluit en Guusje kwam als een speer naar me toe! Ik beloonde haar uitbundig en was stiekem wel heel erg trots op dit kleine dondersteentje dat al heel lang niet klein meer is maar 18 kilo vol humor!