Een hond is een prooidier-eter. Dat wetend is het dus niet erg logisch om hem met brokken te voeren omdat in de meeste brokken vooral granen verwerkt zijn en maar een klein gedeelte vlees. Goedkoop hondenvoer bevat doorgaans veel meer graan dan de duurdere merken. Bij de nutriëntenlijst staat hetgeen er het meest in zit het eerst vermeld. Als dus granen als eerst vermeld staan dan zit er dus meer granen dan vlees in het voer. Dat laatste hoeft niet zo te zijn want sommige merken zijn zo slim om alle ingrediënten apart te benoemen. Hierdoor worden de percentages kleiner. De taart wordt zeg maar in 25 stukken gesneden. Andere merken clusteren de ingrediënten en noemen sorgum, mais, maismeel enz. ‘granen’ waardoor de taart maar in 4 stukjes wordt verdeeld en granen dus als eerste genoemd moeten worden.
Op de verpakking van het voer hoeft de fabrikant helaas niet te vermelden wat er precies in de brok verwerkt zit. Het enige wat hij moet benoemen is de zogenaamde Weender analyse waarin de percentages ruw eiwit, ruw vet, as, ruwe celstof, calcium, phosphor en nog een aantal sporenelementen en vitamines staan. De koolhydraten staan hierin meestal niet vermeld maar dien je zelf uit te rekenen. Door alle percentages bij elkaar op te tellen en dit getal af te trekken van 100 (%) heb je het gehalte aan koolhydraten.
Wat is nou beter, brokken of vers vlees?
Brokken zijn er in verschillende kwaliteiten. De betere en vaak dus ook duurdere merken gebruiken vlees dat geschikt is voor menselijke consumptie en goede dierlijke eiwitten en vetten. De granen zijn vooraf verhit waardoor ze opneembaar zijn voor de hond. In brokken zitten wel meer granen dan eigenlijk zou moeten. Een hond eet wel wat granen maar dat is hooguit de inhoud van de maag van het prooidier. In de goedkopere supermarktvoeders zit veel meer graan dan in de premium voeders. Graan is goedkoop en het vult de maag. De premium merken gebruiken daarom veel minder graan en meer vlees. Ter vergelijk: in Pedigree en Bonzo zit 4% vlees terwijl in een premium voeder soms wel 30% vlees zit. Er worden in de premium merken meestal geen chemische anti-oxidanten, geur-, kleur-, en smaakstoffen gebruikt terwijl de goedkopere voeders vaak wel chemische toevoegingen bevatten. Er zijn honden die het er prima op doen, of de eigenaar stelt minder hoge eisen aan de gezondheid van de hond en vindt zelf dat zijn hond het er goed op doet…
Als de hond het er niet zo goed op doet zijn de klachten meestal een doffe, schilferige vacht en huid, jeuk, veel en vaak poepen (normaal zou een Stabij en een Wetter niet vaker dan twee keer per dag een mooie stevige en niet stinkende drol moeten hebben) overmatig verharen, gras eten en soms overgeven.
Vers vlees daarentegen bevat vooral vlees zoals spiervlees, orgaanvlees maar ook botten, olie en vetten en een beetje granen en groente. Het gehalte vlees is soms wel 95%!
Vers vlees bevat geen conserveringsmiddelen want het wordt diepgevroren bewaard. Het bevat ook geen bindmiddelen of vulmiddelen die wel in brokken voorkomen want anders kan er geen brokje van gemaakt worden. Vers vlees bevat veel meer enzymen en bacteriën dan brokken en dat is weer beter voor de darmflora. Honden die met vers vlees gevoerd worden hebben doorgaans een schoner gebit en minder problemen met de anaalklieren. Al met al (b)lijkt vers vlees beter voor de hond dan brokken. Een ander groot voordeel is de acceptatie: honden vinden vers vlees veel lekkerder dan brokken!
Een nadeel van vers vlees is de prijs. De voerkosten per dag zijn zelfs nog hoger dan wanneer je premium voer geeft. Je kunt zelf de maaltijden van de hond gaan samenstellen, het zogenaamde BARF maar je kunt ook kant en klaar producten kopen zoals Naturis of Carnibest. Zelf samenstellen is goedkoper maar ook bewerkelijker en je moet verstand hebben van hondenvoeding om tot een goed uitgebalanceerd voer te komen.
Wij voeren onze honden met Proplan én met vers vlees. Proplan is een premium voer met een hoog gehalte vlees. De keuze voor brokken is puur het gemak. Vers vlees moet op tijd uit de diepvries gehaald worden en dat vergeten we wel eens. We geven een paar dagen per week vers vlees en ook als de honden ontwormd worden krijgen ze een aantal dagen vers vlees. Als een hond gedekt gaat worden geven we ook hoofdzakelijk vers vlees, vanaf de eerste dag van de loopsheid tot het moment dat de pups afgespeend worden.
Let op: met vers vlees wordt geen blik voer bedoeld! Dit is een duur kopje water…
Er zijn echter ook blikvoeders die wel hoogwaardig van kwaliteit zijn. Sommige Premium merken hebben naast brokken ook blikvoer en Schesir, Almo en Stuzzy zijn van perfecte kwaliteit en benaderen het vers vlees.
Verder kun je maaltijden van Renske en de worsten van Prins met een gerust hart aan de hond voeren. Handig voor als je op vakantie gaat en geen vriesvoer kunt mee nemen!
Hoe weet je nou hoeveel je moet voeren?
Op de verpakking staat meestal een keurig tabelletje waarin staat hoeveel gram voer een hond van een bepaald gewicht en een bepaalde leeftijd zou moeten hebben. Dit is slechts een richtlijn! Voer op zicht. Voer als het even kan, drie keer per dag. Het is beter voor de vertering om de ‘machine’ draaiend te houden dan hem telkens opnieuw op te starten.
Van het diepvries versvlees is de richtlijn voor pups 40-60 gram per kilo lichaamsgewicht per dag en voor volwassen honden is dat 20-30 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.