Vachtverzorging Wetterhoun

mooie-dromerige-blikDe vacht van een wetterhoun bestaat uit een dik pak krullen die wat vettig aan horen te voelen. De vacht reinigt zichzelf en verhaart twee keer per jaar. De vacht wordt af en toe met een grove hark of kam doorgekamd. Met name achter en onder de oren moet regelmatig gekamd worden anders krijg je daar vieze klitten. Smerige, natte poten kunt u het gemakkelijkst schoon maken met de Pettowel. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag de Wetterhoun gewassen worden als hij bijvoorbeeld ergens in heeft gerold. Gebruik hiervoor een goede hondenshampoo, bijvoorbeeld van Jean Peau,  die er voor zorgt dat de vacht vettig blijft. Na het kammen doe ik enkele neveltjes Miracle Coat van Jean Peau over de vacht sprayen waarna ik het met mijn handen in masseer. De haren worden er mooi vettig van en vallen goed in de krul.

De haren in de oren worden er voorzichtig uitgeplukt en de oorschelp hou ik schoon met een stukje keukenrol en soms met oorverzorger als er teveel oorsmeer in zit. De oren moeten een troffelvorm hebben. De langere haren die voorbij de oorrand komen pluk ik voorzichtig weg als ze plukrijp zijn. Verder komt er geen trimsalon aan te pas.

Wetterhounen kunnen soms een zeer slechte vachtconditie hebben waarbij er zelfs kale plekken te zien zijn. De K1 tabletten van Jean Peau bevatten oliën die er voor zorgen dat het haar beter en steviger wordt en het bevordert de haargroei. Al bij menig Wetterhoun zijn de K1 tabletten een uitkomst gebleken. Daarnaast kan homeopathie in sommige gevallen tot verbluffende resultaten leiden.