Vachtverzorging Stabijhoun

De stabij heeft half lang sluik haar dat weinig verzorging nodig heeft. Eens per week een borstelbeurt is toereikend om de vacht in optimale conditie te houden. Hiervoor gebruik ik meestal de slickerborstel waarmee ik de vacht met de haarrichting mee borstel. Daarna kam ik de vacht met een half grove kam door om te controleren of er nog klitten in zitten. In de verhaar periode, die doorgaans twee keer per jaar voorkomt, was ik de honden met water dat aan de warme kant is maar uiteraard niet té warm is. De haren laten dan eerder los en zo ben je eerder door de verharing heen. Ik gebruik in die periode in plaats van de slickerborstel de furminator dat de los zittende haren er gemakkelijk uit haalt. Ook tijdens het verharen kun je de vacht beter niet vaker borstelen dan één keer per week. Een theelepel Velcote of zalmolie door de voeding helpt de vacht te herstellen na het verharen en ook als de hond een droge, schilferige vacht heeft.

Fenna is links geplukt en rechts nog niet. Het oor sluit weer mooi aan en de troffelvorm komt goed uit.
Fenna is links geplukt en rechts nog niet. Het oor sluit weer mooi aan en de troffelvorm komt goed uit.

De oren pluk ik voorzichtig in model zodat er geen lange slierten aan zitten. Uiteraard moet het haar wel plukrijp zijn. Dit kun je zien doordat het haar dan bruin kleurt omdat er geen voeding meer in de haar komt.

De voetzooltjes worden aan een grondige check onderworpen en de haren tussen de zooltjes knip ik met een afgestompt schaartje voorzichtig weg.
Het haar wat voorbij de tenen komt wordt mooi rond geknipt net iets korter dan de nagels.

 

Daarna controleer ik de oren op viezigheid en zonodig maak ik die schoon met een stukje keukenrol of als er veel oorsmeer in zit, met oorreiniger van bijvoorbeeld Jean Peau. Eventueel knip ik de nagels. (als de poot op de grond staat moet je een envelop onder de nagel kunnen schuiven)

Als de hond helemaal gekamd is wordt de vacht ingesprayd met verzorgingslotion van Jean Peau. De lotion is aangelengd met kristal olie van Jean Peau en dat zorgt ervoor dat de vacht prachtig glanst. Het ruikt heel aangenaam en de geur blijft lang hangen.
Bij Jessie gebruik ik alleen de kristal olie want zij heeft een kortharige vacht. Ze glimt dan weer als een spiegeltje en het geeft een diepe kleur aan de vacht.

De Stabij hoeft nooit naar een trimsalon behalve als hij gecastreerd (gesteriliseerd) is. De ondervacht blijft dan maar doorgroeien waardoor de vacht gaat uitstaan.