Luizen

Bijna alle dieren kunnen met luizen besmet worden, maar we zien ze vooral bij niet goed verzorgde dieren en dieren met een minder goed werkende afweer. Symptomen zijn naast hevige jeuk, een doffe vacht en huidbeschadigingen. Deze lijken veel op de symptomen van een vlooienallergie.

Luizen komen veel minder vaak voor dan vlooien. Toch zijn er wel ruim 3000 soorten luizen. Het bijzondere hiervan is dat ze zeer gastheer-specifiek zijn. Een luis die bij de hond voorkomt gaat niet naar de kat en andersom. Honden- en kattenluizen zijn dus ook niet besmettelijk voor mensen. Overdracht tussen eenzelfde diersoort vindt plaats door direct of indirect (kam, kleedje) contact. Na het verlaten van de gastheer kan een luis nog enkele dagen in de omgeving overleven. Luizen zijn enkele millimeters lange vleugelloze insecten die permanent op hun gastheer leven. Alle stadia van de levenscyclus vinden op de gastheer plaats. Het zijn platte beestjes met een bleke, soms wat blauwgrijze tot bruine kleur. Ze zijn met het blote oog goed te zien. Luizen hebben een eenvoudige cyclus die ongeveer 4-6 weken duurt. Het vrouwtje kan tijdens haar leven ongeveer 30-60 eitjes (neten) produceren. Deze zijn wit en zitten vastgeplakt aan de haarschachten van de vacht van de gastheer. Na 5 tot 20 dagen ontwikkelen zich uit de neten de larven die er al uitzien als kleine luisjes. De luis is volwassen na 3 tot 5 vervellingen.

trichodectescanis
Trichodectes Canis
images (4)
Linognathus setosus

Er zijn twee soorten luizen van belang de (bloed) zuigende luis en de bijtende luis. De bijtende luis voedt zich met huidschilfers en huist in het haar van de gastheer. Hun kop is breder dan de borst en ze hebben bijtende monddelen. De meest voorkomende zijn de Trichodectes Canis (hond) en de Felicola Subrostratus (kat)
De zuigende luis zuigt bloed. Zij hebben een kop die smaller is dan de borst en penetrerende monddelen waarmee ze de huid kunnen doorboren.
De soort Linognathus setosus is zeldzaam en komt alleen voor bij de hond. De zuigende luis voedt zich wel tot zes maal per dag met bloed waardoor er kans is op bloedarmoede bij de hond.

Bijtende luizen zijn prima te behandelen met Frontline spot on. Naast het behandelen van de hond(en) dienen ook alle kleedjes, borstels en kammen goed schoon gemaakt te worden.