Giardia

Giardia
Giardia

Een veel voorkomende vorm van diarree bij de hond wordt veroorzaakt door Giardia. Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia. Giardia is ook een zoonose en is dus besmettelijk voor mensen. Het is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door Giardia en in pensions of kennels kan dit zelfs oplopen tot 100%.

Een hond die besmet is met Giardia heeft regelmatig diarree. De ontlasting stinkt en er kan bloed bij zitten. Soms is de hond ook misselijk en geeft over maar hij eet nog wel graag. De ervaring leert dat als de hond tijdelijk een compleet vers vleesvoeding krijgt dat de ontlasting dan wel weer goed van substantie is en niet meer stinkt. De klachten zijn soms helemaal weg waardoor de eigenaar denkt dat het aan de voeding ligt.

Giardia cyclus
Giardia cyclus

 

Overdracht vindt plaats via de feacale-orale weg. Dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee via opname met de mond besmet.
Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden!

    Giardia komt voor in 2 vormen.

  • 1. Het parasietenstadium = trofozoiet. Toont zich als een zeer klein meercellig zweepdiertje, dat alleen met een microscoop met grote vergroting te zien is. Vermeerdering vindt plaats door tweedeling en daarom kan de vermeerdering explosief gaan. Uit iedere trofozoziet ontstaat een cyste.
  • 2. Cyste of oocyste genoemd. Dit is het zeer infectieus stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigehden nog weken tot zelfs maanden besmettelijk.

De incubatietijd, tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5-16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint 7 dagen na opname. En vindt gedurende 4-5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet.

De hond kan getest worden op Giardia maar het is veel goedkoper om er van uit te gaan dat de hond besmet is! De behandeling bestaat uit ontwormen met een wormmiddel waarin de werkzame stof fenbendazol zit. De hond zal 3 dagen achtereen behandeld moeten worden met dit wormmiddel. Exil No Worm+ is één van de wormmiddelen die werkzaam is tegen de Giardia. (Nadeel van dit wormmiddel is dat het niet werkt tegen lintworm.) Alle honden en katten in huis moeten behandeld worden en ook de omgeving moet gereinigd worden om herbesmetting te voorkomen.

 Tip: ontworm de pup de eerste weken met Exil No Worm+. De pup heeft nog geen lintworm dus is dit wormmiddel prima om te gebruiken bij jonge honden!