Dekking en dracht

Guusje werd op 20 mei voor de tweede keer loops. Haar eerste loopsheid was een jaar eerder toen ze al 17 maanden oud was. Aangezien ze pas over een jaar weer loops zou worden hebben we besloten om haar dit keer al te laten dekken, mocht het dan fout gaan dan is het op zich nog geen ramp, ze is nog jong genoeg.
Op 3 juni ben ik met haar naar Sondel gereden waar Perkins woont. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Guusje gaf zelf niet heel duidelijk aan dat ze dekrijp was en ook onze Floran repelde niet op haar zoals ze dat wel doet als Imre dekrijp is. Waarschijnlijk heeft dat laatste te maken met het ontzag wat Floran voor Guusje heeft. Eenmaal bij Perkins zag ik al dat het tijdstip goed was. Ze ging direct al staan maar het kwam niet meteen tot een dekking. Pas na een leuk voorspel lukte het Perkins om hoog genoeg te klauteren en Guusje te dekken. Ze hebben voor mijn gevoel ruim 20 minuten gekoppeld gestaan. Mijn meegebrachte fototoestel bleek een lege batterij te hebben maar gelukkig had Anke een fototoestel waarmee een paar plaatjes geschoten zijn. Perkins en Guusje waren heel verliefd, een prachtig koppel!

De volgende dag had ik een vergadering in Leek. Guusje was met me mee zodat ik op de terugweg opnieuw langs Sondel kon rijden om te kijken of Guusje nog eens gedekt wilde worden. Dit keer met camera én volle batterij. Bij aankomst werd ik direct hartelijk verwelkomd door Perkins die mij met zijn grote modderpoten omhelsde en was mijn witte broek gelijk rijp voor de wasmachine. Eigen schuld, wie gaat er dan ook met een witte broek aan een hond laten dekken… Guusje vond het geweldig om Perkins weer te zien en was er nog meer aan toe dan gisteren. Ze is opnieuw gedekt maar ze hebben iets minder lang gekoppeld gestaan dan gisteren. Als alles goed gaat zal er rond 5 augustus een mooi nest pups geboren worden met mogelijk zowel bruine, bruin-witte, zwarte en zwart-witte kleurslagen want zowel Perkins als Guusje is bruinverervend. De pups zullen allemaal SCID vrij zijn want de ouders zijn ook SCID vrij. Over vier weken weten we of het gelukt is.

 

Dekking-04-juni
Perkins dekt Guusje op 4 juni

gekoppeld
Ze staan gekoppeld

Het gewicht van Guusje tijdens de dracht

 

dekdag 03 juni

1e week 2e week 3e week 4e week 5e week 6e week 7e week

35.2

35.2 35.6 35.8 35.5 36.4 38.0 40.3

Het gewicht per dag

bijzonderheden

23 juli 24 juli 25 juli 26 juli 27 juli 28 juli 29 juli Behalve dat ze ommeundig dik is gaat het prima!
40.4 40.6 40.8 41.1 41.1 41.4 41.6
30 juli 31 juli 01 augustus 02 augustus 03 augustus 04 augustus 05 augustus
41.6 41.3 41.4 42.0 41.4 uitgerekend

 

10 juni 2012
Het gewicht lijkt onveranderd maar dat is schijn. Guusje was de eerste helft van de week heel sloom en is tot vrijdag 8 juni 800 gram afgevallen. Op zondag 10 juni was ze weer terug op gewicht. Ze is wat lomer en de andere meiden besnuffelen haar achterkant nogal eens. Het ziet er naar uit dat ze wel drachtig is lijkt me. Op 29 juni laten we een echo maken en weten we het zeker.

17 juni 2012
Guusje is al wat aangekomen, waarschijnlijk ook omdat ze heel loom is. Af en toe kijkt ze ons meelijwekkend aan alsof ze denkt dat wij er iets aan kunnen doen dat er veranderingen plaats vinden in haar lijf. Het zou me verbazen als Guusje niet drachtig blijkt te zijn. Alle symptomen zijn er.

Guusje-dood-19-0619 juni 2012

De eerste foto van Guusje “dood”. Guusje is gisteravond met mij mee geweest hardlopen, nou ja, hard…


Ze loopt dan aan een elastische lijn die aan de buikbelt zit. Normaal gesproken loopt ze netjes mee of iets voor (prettigSmile) maar dit keer liep ze ver achter te sjokken en het scheelde niets of ik werd gelanceerd in tegen gestelde richting. Het was een behoorlijk extra handicap. Zelfs toen Guusje los mocht in het Horsterpark liep ze voor geen meter. Eenmaal op weg naar huis bleek waarom: ze begon te kotsen en het leek wel of al het voer van de hele dag er uit kwam. Uit haar vulva komt een slijmerige prut en ze begint al aan te komen terwijl ze niets extra krijgt. Als die niet drachtig is dan vreet ik mijn schoenen op!

 

24 juni 2012
Guusje is drie weken drachtig (denk ik) Ze komt al aan en het is haar ook al aan te zien! Ze wordt rond onder de ribben. Inmiddels is ze weer helemaal Guusje: lomp en onbenullig. Ze speelt vaak met Pongo en vindt ook best veel goed van hem. Ik heb voor vrijdag een afspraak staan voor een echo maar ik weet nog niet of ik wel ga. Bij twijfel is het een geweldig middel maar om nou een “pret” echo te maken bij een hond?

30 juni 2012
Ik ben een dagje eerder met het weegmoment. Het zal morgen niet veel anders zijn. Guusje is iets afgevallen maar dat is niet verwonderlijk. Ze eet met lange tanden en
’s morgens blijft de bak zelfs onaangeroerd. Ze zal wel last hebben van ochtendmisselijkheid.
Ik heb de echoafspraak afgezegd. Guusje is echt wel drachtig. Vandaag heb ik enkele “walnoten” gevoeld. Behalve dat ze de dag grotendeels slapend doorbrengt heeft ze ook een “kort lontje”, vooral naar andere honden die bij ons op bezoek komen. Spiky, het hondje van mijn zus zou een paar dagen bij ons logeren maar na de eerste dag was ik het zo spuugzat om als politieagent de honden te scheiden dat we hebben besloten om Spiky voor zijn eigen veiligheid bij Ellen onder te brengen. Guusje gromt keurig als het haar niet zint maar Spiky is een Jack Russel X Teckel en bepaald niet direct onder de indruk van het grommetje van Guusje. Dat zou hij wel moeten zijn want Guusje heeft heel sterke kaken die, als het tot een gevecht zou komen, geen spaan van Spiky heel houden. Van Pongo accepteert Guusje wel iets meer maar we houden het straf in de gaten dat hij haar niet teveel “pest”. Zodra dat gebeurt komt Imre direct aandraven om Pongo en Guusje te splitsen. Prachtig, dat hondengedrag!

8 juli 2012

op-de-hei
Guusje en Pongo in gevecht. Het gaat er hard aan toe waardoor Imre zich geroepen voelt om in te grijpen
Guusje groeit goed. De haren rond de tepels beginnen uit te vallen. Guusje is nog wel misselijk, zojuist heeft ze haar ochtendmaaltijd er ook weer uit gegooid. ’s Avonds knapt ze op en is ze actiever. (het kon wel een mensenvrouw zijn )Het eten blijft er dan ook in. We gaan de maaltijden maar in kleinere porties aanbieden. Misschien dat het dan beter gaat.

 

15 juli 2012

De foto is gemaakt toen Guusje iets meer dan vier weken drachtig was. Haar dagen brengt ze zo slapend op de grond door.
De foto is gemaakt toen Guusje iets meer dan vier weken drachtig was. Haar dagen brengt ze zo slapend door.
Guusje is 6 weken drachtig en de groei zit er lekker in. Ze voelt zich stukken beter en eet met graagte. Er is maar één probleempje: Guusje vreet haar poot op. Het begon als klein wondje maar ze blijft er aan bijten en inmiddels is het kleine wondje zo groot als een euro. Het jeukt kennelijk enorm en ik snap als geen ander hoe graag je dan de huid kapot krabt of in Guusje’s geval bijt. We begonnen met een verbandje maar dat was niet bestand tegen haar tanden. Toen werd het verbandje omwonden met speciale tape (no chew) waar inderdaad enkele dagen niet op gekauwd werd maar toen was de drang toch zo groot dat Guusje het bittere smaakje voor lief nam en ook dit eraf kauwde. Inmiddels zit er een schoentje om haar poot wat tot nu toe behoorlijk stand houdt. Behalve dit hotspot plekje ziet Guusje er fantastisch uit!

 

dood-1507
Ik ben benieuwd hoeveel pups ze straks gaat werpen. Ik schat voorzichtig dat het er een stuk of acht, negen of misschien wel tien zijn. Ze voelt in ieder geval behoorlijk vol. Nog drie weekjes te gaan.

 

Imre
Verkeerde hond in de kist!
Al zou ze qua gewicht wel drachtig kunnen zijn..

 

De transportbox van Pongo heeft plaats gemaakt voor de werpkist. Het ding stond nauwelijks of Imre zocht haar plekje. Ze begint weer een beetje in vacht te komen na het nest en haar gewicht is weer schrikbarend: 22.8 kilo! We geven haar afgepast voer maar dit hondje is zo gewiekst, die scharrelt haar kostje zelf wel op.

En dan onze Guus…
Die is al zó dik!
Guusje ligt ook al graag in de kist. Met haar poot gaat het de goede kant uit. Ze heeft er nu een betadinepleister met daarom heen wattenverband en daarom heen weer speciale tape ingesprayd met No Chew. Ze blijft er inderdaad van af dus kan het nu mooi helen.

 

Guusje-dood-21-juli-12 Nog twee weken te gaan en al ruim 5 kilo aangekomen. Guusje stonk enorm en zag er smoezelig uit. Reden om haar maar eens aan een wasbeurt te onderwerpen. Gelukkig hebben we een badkamer met een inloopdouche en gelukkig heb ik de honden geleerd te luisteren. Guusje liep keurig mee naar de badkamer, ging zitten en liet zich gewillig douchen en afdrogen, wachtte netjes met het schudden tot ze buiten was maar ging toen ook helemaal los. De stank bleek uit haar oren te komen die vol smurrie zaten maar inmiddels is ook dat probleem verholpen en kan ze schoon het kraambed in.Vanaf morgen begin ik met zo nu en dan temperaturen om een goed beeld te hebben van haar normale temperatuur. Als de bevalling aanstaande is daalt de temperatuur meestal met een halve tot soms wel een hele graad.
Guusje-52-dagen-dracht Arme Guusje!
De mussen vallen dood van het dak en Guusje torst tot nu toe 6 kilo extra mee…
Ze heeft het zwaar de laatste dagen. De buik lijkt behoorlijk vol te zitten en Guusje kreunt, steunt en hijgt dan ook geregeld. ’s Morgens heeft ze geen trek in de brokken maar het vlees gaat er graag in. De poot geneest al aardig al zou je dat op de foto hiernaast niet zeggen. Gelukkig kauwt ze er niet meer op en kan het nu eindelijk genezen.
Officieel nog 10 dagen te gaan maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze de tijd uit zit. We gaan onze winkel reorganiseren want we vertrekken bij de Faunaland organisatie. Op woensdag 1 augustus heropenen we onder onze nieuwe naam: Sascha Diertotaal.
Martin Gaus is ’s middags onze gast, het is niet te hopen dat Guusje juist dan bevalt…
update 27 juli

Guusje voelt zich niet erg prettig. Tja, wie wel met deze hitte?Ze kan de warmte maar moeilijk kwijt en ligt de hele dag in de schaduw te hijgen. We sprenkelen haar nat met water en ze heeft een koelband om maar toch, haar temperatuur is best hoog. Ze eet het vlees redelijk maar de brokken laat ze staan. Ik heb met haar te doen. Hopelijk is het volgende week een beetje aangenamer.

 Arme-Guusje

 

update 31 juli:
De temperatuur is iets gedaald t.o.v. de normale temperatuur. Guusje was vanmiddag ongedurig en hijgde veel. Haar ogen waren wat waterig en even dacht ik dat de weeën begonnen waren. Inmiddels is ze weer rustiger. Ze eet nog maar mondjesmaat wat ook merkbaar is aan het gewicht. Nog 5 daagjes te gaan…

update 1 augustus:
De eerste (voor) weeën dienen zich aan. De werpkist stond er al maar nu hangt de lamp er ook boven en heb ik alles in huis om Guusje bij te staan tijdens het werpen. Ze ligt nu (22.00 uur) rustig op het terras en af en toe lijkt ze wat weeënactiviteit te hebben. Vandaag heeft ze Renske vlees gehad want voor al het andere trekt ze haar neus op. Vanaf de zevende week van de dracht komen er slierten slijm uit haar vulva en omdat ik dit nog nooit eerder meegemaakt heb, heb ik Annemarie Lub, dierenarts en zelf wetterhoun fokker, gebeld om raad. Het bleek niet iets te zijn om me zorgen om te maken zolang het heldere slierten waren. Vandaag hing er een donkere sliert aan haar vulva te bungelen na het uitlaten. Ik denk dat ze de slijmprop verloren is maar het kan nog best een paar dagen duren voordat er pups zijn, alhoewel de temperatuurtabel anders doet vermoeden. Ik ga zo meteen in ieder geval gewoon naar bed met de babyfoon naast me.

update 2 augustus:
Guusje heeft een rustig dagje gehad. Ze graaft een beetje in de werpkist en ademt zwaar maar verder is er nog geen constante weeënactiviteit. Soms ligt ze een uur lang te hijgen om vervolgens weer rustig te ademen. Haar temperatuur is aan de hoge kant al is dat voor een Wetterhoun niet abnormaal. Gisteren was de temperatuur extreem laag en dacht ik eigenlijk al dat er vandaag wel pups geboren zouden gaan worden. Ik ga wederom fijn naar bed met de babyfoon naast me. Hopelijk word ik dit keer niet wakker gemaakt door een Stressie (synoniem voor Jessie in de stress) of door het alarm van de winkel zoals afgelopen nacht.

Guusje-net-voor-het-bevalle
Guusje hijgt de eerste weeën weg

 

De temperatuur van Guusje in de laatste twee weken

23 juli 24 juli 25 juli 26 juli 27 juli 28 juli 29 juli
ochtend 37.9 37.7 37.7
middag 37.7 38.2 37.7 37.7
avond 38.1 38.2 38.1
30 juli 31 juli 01 aug 02 aug 03 aug 04 aug 05 aug
ochtend 37.8 37.7 37.4 38.0 37.0
middag 37.4 37.3 38.4 37.0
avond 38.1 37.7 38.0 38.4 37.0

 Naar geboorte pups