Dekking en dracht Leafke nest

Imre begon op donderdagavond de andere honden een beetje uit te dagen. Vrijdagochtend kwamen we in het park een jong (toevallig ook nog stabij) reutje tegen en die wilde ze al wel verleiden. Diezelfde ochtend heb ik progesteron laten prikken. De uitslag kwam ’s middags en was 19.3 en dat betekent dat ze binnen 24 uur gedekt moest worden. Ik had met Alfred en Janny, de eigenaren van Dries, afgesproken dat ik de volgende ochtend vroeg bij hen zou zijn. ’s Avonds heb ik nog getwijfeld of het niet beter was om nu al te gaan maar ik was geveld door een flinke griep en dan is Leeuwarden een hele afstand. De volgende ochtend in alle vroegte ben ik naar Leeuwarden gereden. Imre was gelukkig nog goed dekrijp en bood zich prima aan. Dries wist eerst niet goed wat hij er mee aan moest maar al gauw ondernam hij pogingen die jammerlijk allemaal mislukten. Imre stond werkelijk krom van paringsdrift en deed haar uiterste best om het Dries zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ondertussen zaten wij binnen het tafereel in de tuin te aanschouwen. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Dries was onervaren en hij moest het toch zelf uit zien te vinden hoe het werkt. Gelukkig had hij aan Imre een gewillig meisje… Uiteindelijk lukte het Dries om Imre te dekken en deze liet dat met een luid gegil horen. Dries schrok hier zo van dat hij maar één ding wilde: weg van dit gillende monster. Helaas zat hij vast en sleurde hij Imre mee de tuin door. Tegen de tijd dat ik buiten kwam had Dries zich los weten te wurmen en stond hij verbouwereerd bij te komen van wat hem nu allemaal overkomen was op de vroege ochtend van zaterdag 7 januari. Jammer dat we niet eerder in de gaten hadden dat het nu wel raak was want dan was ik al lang buiten geweest om ze rustig te laten staan tijdens de koppeling.

Ofschoon er van koppeling dus nauwelijks sprake was zegt dat niets over het al dan niet drachtig zijn. De zaadlozing vindt plaats tijdens het dekken en niet tijdens de koppeling. De koppeling zorgt er alleen voor dat er nog wat fructose bevattend vocht, wat als voeding dient voor het sperma en zorgt voor een beter transport, richting de eileiders gaat. Ik ken fokkers en dekmeesters die er voor zorgen dat de reu er af gaat voordat er gekoppeld wordt en dat resulteert evengoed in een mooi nest.
Het fototoestel stond op het tafeltje en is daar helaas blijven staan.
Over vier weken weten we of Imre drachtig is.

Het gewicht van Imre tijdens de dracht

dekdag

1e week 2e week 3e week 4e week 5e week 6e week 7e week

22.4

22.7 22.9 22.9 23.1 23.4 24.3 26.0

Het gewicht per dag

bijzonderheden

26 februari 27 februari 28 februari 29 februari 01 maart 02 maart 03 maart 29 feb. Imre is tonnetje rond!
26.1 26.4 26.8 27.5 27.8 28.0 28.3
04 maart 05 maart 06 maart 07 maart 08 maart 09 maart 10 maart
28.1 28.1 28.1 Geboren uitgerekend

14 januari
Het is een week geleden dat Imre gedekt is. Ik merk niet echt dat ze drachtig is maar dat merk ik nooit in de eerste week. Bertus vindt haar loom en is er van overtuigd dat ze opgenomen heeft. Ze is iets aangekomen maar dat kan ook door haar enorme drang naar eten. Als het goed is zal ze komende week een keer gaan spugen. Dat deed ze tenminste de vorige twee drachten ook. We wachten het maar rustig af.

21 januari
De groei zit er al in maar verder merk ik weinig aan Imre. Ze is wat luier maar in tegenstelling tot eerdere drachten is ze (nog) niet misselijk. De haren in de flank lijken wat meer uit te staan maar misschien is dat ook wel omdat ik dat graag wil zien en ik er daarom meer op let.
Het blijft gewoon nog even twee weekjes afwachten, dan kan ik misschien de “walnoten” voelen en anders laten we een echo maken.

28 januari
Drie weken dracht maar ik merk er helemaal niets van. Het gewicht is onveranderd gebleven. Ik heb werkelijk geen idee of ze wel of niet drachtig is. Ze gedraagt zich niet anders dan anders. Het blijft nog even spannend.

6 februari
Vandaag is er een echo gemaakt. Imre zou nu 30 dagen drachtig moeten zijn maar op de echo was geen pup te bekennen, zo vertelde mijn dochter me via de telefoon terwijl ik in de Dominicaanse zon lag. In de SMS berichten word ik verder op de hoogte gehouden. “Ik schaam me dood als ik met die dikke hond over straat ga, het lijkt wel een bijzettafel” aldus Ellen. Imre komt ondanks een negatieve echo uitslag wel aan maar volgens Ellen kan dat best doordat ze nog wel eens succes heeft op haar strooptochten door het huis. Het is voor mij best een teleurstelling maar ik blijf stiekem nog een klein beetje geloven dat Imre toch wel drachtig is…

14 februari
Ik zie Imre voor het eerst sinds 14 dagen: wat een dikzak! De speklaag op haar rug is onmiskenbaar van het goede leven maar de dikke buik er onder, de uitstaande flankharen, de grote tepels en opgezette melkklieren lijken me toch echt niet van het eten te kunnen komen. Ze is zondag 12 februari gewogen en was toen 23.4 kilo. Twee dagen later woog ze 23.8 kilo en volgens zoon Thijs, die voor de honden gezorgd heeft tijdens onze afwezigheid, heeft ze niets extra’s gehad. Het zou natuurlijk nog schijndracht kunnen zijn maar eerlijk gezegd lijkt me dat sterk en is ze toch wel drachtig. Donderdag gaan we nog eens voor een echo en als er dan nog niets te zien valt dan moet een röntgenfoto uitsluitsel bieden.

De “dood” foto is op 16 februari gemaakt. Ik kon me al niet voorstellen dat er geen pups in zouden zitten en mijn gevoel heeft me niet bedrogen.

Imre op 16 februari
Imre op 16 februari
16 februari 

Imre is drachtig! Vandaag liet de echo duidelijk een paar pups zien. We hebben niet echt gekeken hoeveel het er zijn maar dát er pups komen is zeker.Alles is gewoon anders deze dracht. Imre kotst elke dag haar eten uit om het vervolgens weer op te smikkelen met uitzondering van de sloot water die elke keer mee komt.

Volgens zoon Thijs doet ze dat al twee weken maar hij vond dat niet interessant genoeg om ons te vertellen…

18 februari

Het is of Imre dacht: zo, nu mag de hele wereld weten dat ik drachtig ben. Ze is al flink uitgedijt. Kreeg ze nog altijd een normaal portie voer, vandaag heeft ze voor het eerst een kleine maaltijd extra gehad tussen de middag en vanaf volgende week doen we daar nog een schepje bovenop. Ze is bijna twee kilo aangekomen tot nu toe, vergelijkbaar met haar vorige dracht. De buik voelt hard en vol en ik ben dan ook heel benieuwd hoeveel pups er straks uit komen. Vanaf gisteren heeft ze niet meer gekotst.

25 februari

Het gaat goed met Imre. Ze is behoorlijk dik geworden, voor mijn gevoel dikker dan de vorige twee drachten. Ze kan de plas niet echt meer ophouden en we vinden dan ook dagelijks een flinke plas ergens in huis of in de winkel. We lopen normaal gesproken vijf keer daags met de honden maar Imre moet er nu wat vaker uit. Ze drinkt enorm veel, zó veel, dat ik de urine heb laten controleren op suikerziekte maar dat bleek niet zo te zijn.
Buiten sukkelt ze het rondje mee maar als ze een balletje vindt dan wordt ze fanatiek. Mijn auto ligt weer bezaait met tennisballen die ze elke wandeling opsnort. Afgelopen week bleef ze onder een grote struik dralen. “Er is geen bal” zei ik tegen haar maar Imre bleef naar boven kijken en weigerde mee te komen. Ik heb de hele struik afgespeurd en uiteindelijk viel mijn blik op het balletje, hoog in de struik vast tussen een paar takken. Met een flinke lange tak heb ik het balletje los weten te krijgen waarna Imre het een paar keer mocht apporteren. Als zij wat in haar kop heeft dan krijg je dat er niet zo maar uit. Het is een aanhoudertje!

Imre 47 dagen drachtig
Imre 47 dagen drachtig

8 weken dracht
8 weken dracht

dikzak
dikzak

03 maart
De laatste loodjes, en ja, die zijn loodzwaar! Imre kreunt en ronkt als een oude tractor. Ze slaapt heel veel, eet nog graag maar laat het varkensoortje ’s avonds voor wat het is. (en dat is heel bijzonder want ze haalt normaal gesproken de zak zelf uit de winkel) Gisteren speelde ik een filmpje van de pups af op de website van út it hounen hús. Onze vier honden stoven naar mij toe om te kijken waar de pups waren. Ze hoorden het geluid uit de laptop maar van de pups ontbrak elk spoor. Imre zocht in de werpkist en snapte er niets van. “Zo gemakkelijk kom je er niet van af hoor dame”. Ik heb het filmpje maar gauw afgesloten voordat het nog een te vroege bevalling op gang brengt. Officieel nog een weekje te gaan maar of ze dat uitzingt betwijfel ik. Vanaf maandag mag het in principe geboren worden.

De temperatuur van Imre in de laatste twee weken.
Over het algemeen daalt de temperatuur als de bevalling aanstaande is. Tot nu toe ging dit altijd op bij onze nestjes.

26 feb 27 feb 28 feb 29 feb 01 maart 02 maart 03 maart
ochtend 37.6 37.9 37.6 37.9 37.4
middag 37.7 37.7 38.2 37.4
avond 37.7 37.9 37.9 37.5
04 maart 05 maart 06 maart 07 maart 08 maart 09 maart 10 maart
ochtend 37.6 37.4 37.2 Geboren
middag 37.8 37.9 37.4
avond 38.0 37.9 37.2

04 maart

Gisteravond was Imre erg onrustig. Ze likte haar vulva waar de eerste slijmslierten al uit kwamen. Ze heeft veel belangstelling van de andere honden. Jessie heeft haar hele kussen afgelebberd waar kennelijk slijm op lag en was al helemaal in katzwijm. Ook vannacht hoorde ik Imre veel graven in de werpkist. Er liggen een paar oude kussens in die eventueel wel gesloopt mogen worden.
Vanochtend lag ze weer rustig en de temperatuur is weer normaal. Ze heeft gewoon gegeten maar al het snoepwerk wil ze niet meer. Nu ze weer rustig is ga ik vandaag een dagje op pad met Guusje.

Imre heeft een rustig dagje gehad. Ze plast wel heel vaak en er komt veel slijm uit de vulva. Ze kijkt regelmatig naar haar achterhand alsof daar al wat gaande is. Ze kan, als het aan haar ligt, uren voor me staan terwijl ik haar rug masseer. Ik kan me wel voorstellen dat het prettig is voor haar. Vandaag woog ze iets minder dan gisteren ofschoon de Renske feestmaaltijd er nog wel in ging. Ik verwacht dat ze binnen enkele dagen wel haar pups op de wereld zet.

05 maart
Het gewicht blijft onveranderd ondanks het eten wat ze nog steeds goed doet.
Af en toe wordt Imre onrustig. De buik voelt heel hard en uit de tepels komt al melk. Vannacht heeft ze weer flink in de werpkist gegraven. Ik hoop voor haar dat het niet lang meer duurt, ze heeft er duidelijk last van.

06 maart
Vannacht heb ik Imre helemaal niet gehoord. Ze is in de kist gaan liggen en kwam er vanmorgen pas uit. De temperatuur is inmiddels flink gedaald en haar ogen zijn waterig.
Wellicht dat ergens vandaag de bevalling inzet.

22.30 uur: Imre heeft flinke weeën. Alles is in gereedheid voor de bevalling. Gelukkig heeft mijn dierenarts nachtdienst dus in geval van nood kan ik bij een bekend en vertrouwd iemand terecht.

Naar geboorte pups