Gefokte nestjes

Imre-en-haar-pups-18-aprilZo eens in de anderhalf – twee jaar wordt er een nestje geboren bij Fryske hounenkennel van ’t Buske. Wij fokken nooit twee nesten tegelijk. We hebben aan één nest onze handen meer dan vol en zo kunnen we de pups goed observeren en begeleiden naar de leeftijd van acht weken als ze uitvliegen. Ook na het verlaten van het nest blijven we graag op de hoogte van de ontwikkeling van de pup.
Als u interesse hebt in een pup kunt u contact met ons opnemen via ons mailadres. 

Een paar belangrijke links op deze site: onze werkwijze over hoe wij de hondjes opvoeden en socialiseren, benchtraining wat je niet aan leert hoef je niet af te leren en karakterverschillen over de verschillen tussen een Stabij en Wetter.

De ontwikkeling van embryo tot pup

schematische voorstelling van het geslachtsorgaan van de teef
schematische voorstelling van het geslachtsorgaan van de teef
 
Eerste week: 0-7 dagen
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De  2-cellige embryo’s liggen in de eileiders. De embryo’s zijn nagenoeg ongevoelig voor invloeden van buitenaf.
Tweede week: 8-14 dagen
Aan het begin van de tweede week zijn de embryo’s 4-cellig en aan het eind van deze week 64-cellig. Ze gaan de baarmoeder binnen wat bij onze honden bijna altijd gepaard gaat met een beetje misselijkheid. De baarmoeder van de hond lijkt een beetje op een hoefijzer. De embryo’s hechten zich vast aan de baarmoederwand waar ze gelijkmatig worden verdeeld zodat elk foetus gelijke kansen heeft.
Derde week: 15-21 dagen
De embryo’s kapselen zich op de 19e dag in de baarmoederwand in.
Embryo in de derde week
Embryo in de derde week

 

Embryo op 20 dagen
Embryo op 20 dagen
Vierde week: 22-28 dagen
In deze week worden de ogen en de rugwervels gevormd. De foetus groeit van 5 tot 15 mm en is aan het eind van de week zo groot als een walnoot. De ontwikkeling van de organen is begonnen. De foetus is in deze fase heel kwetsbaar. De melkklieren van de teef ontwikkelen zich.
Vijfde week: 29-35 dagen
De foetus gaat steeds meer op een pup lijken. De ontwikkeling van organen is afgerond en nu is het de beurt aan tanden, nagels en haren. Het geslacht is vanaf nu ook bepaald. De ogen die voorheen open waren sluiten zich. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen door de toename van vruchtwater. De pups zitten allemaal afzonderlijk in vliezen verpakt. Die vliezen bestaan uit een buitenste vlies: het chorion, het binnenste vlies: het amnion waarin zich de pup bevindt en daartussen zit het allantois en de dooierzak. De allantois staat door middel van de urachis, een soort buis die door de navelstreng loopt, in verbinding met de blaas. De dooierzak is verbonden met de darm.

Baarmoeder met pups van ongeveer 30 dagen
Baarmoeder met pups van ongeveer 30 dagen
Zesde week: 36-42 dagen
Het is nu echt een hondje. De foetus is zo’n 45mm groot en weegt ongeveer 6 gram. Het pupje hoeft nu alleen nog maar groter te worden.
Zevende week: 43-49 dagen
Het skelet wordt steviger en is zichtbaar op een röntgenfoto. In deze week kun je de pups voelen in de buik en zien bewegen. De haren van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups straks gemakkelijk kunnen drinken.
Achtste week: 50-56 dagen
Behalve het groeien gebeurt er helemaal niets. Door het groeien komt de maag een beetje in de verdrukking en is het raadzaam om de teef kleinere porties eten te geven.
Negende week: 56-63 dagen
De laatste week van de dracht. In deze week mogen de pups geboren worden. Een groot nest wordt meestal eerder geboren dan een klein nest dat wel tot 65 dagen kan zitten.