Amke Guusje Fenna fan de BisteFreon

Guusje in het Horsterpark
Guusje in het Horsterpark

Guusje is ons eerste Wetterhounteefje. Ze is op 14 december geboren bij kennel Fan de BisteFreon.
Haar moeder is Fenna fan it Freije Hiem en haar vader is Lieuwe.
Beide ouders doen aan jachttraining. Lieuwe hebben we met behulp van het vlot leren zwemmen. (de foto staat bij Rasstandaard / de Wetterhoun) Wie had toen gedacht dat er een dochter van hem bij ons zou komen wonen…
Ook met Guusje doe ik natuurlijk jachttraining, ditmaal begonnen bij Retrieving Emotions in Ewijk, later bij Werkende Honden van Cees Nijman en bij Haasje Over van Marjolein Lourens en Ineke van der Zouwen. Haar overgrootvader Itam heeft het ooit tot de NIMROD geschopt maar zijn achterkleindochter zal dat niet gaan bereiken. Guusje is veel te wisselend in het werken. Als ze er het nut niet van in ziet zal ze zich niet druk maken. Ze is uitgegroeid tot een prettige, stabiele hond maar voor jachttraining is ze duidelijk minder geschikt. Zweetwerk vindt ze wel leuk om te doen en doet ze ook erg goed en daar ligt voorlopig dan maar even de focus op. Daarnaast blijven we ook aan jachttraining doen, zij het op een wat lager niveau dan ik oorspronkelijk in gedachten had.

 

 

De naam
De fokkers van Guusje wilden graag dat de naam met een A zou beginnen en het moest een Friese naam zijn. Bovendien wilden zij ook graag dat de naam van hun hond Fenna terug zou komen in de stamboomnaam.
Ik wilde graag dat de roepnaam ook in de stamboomnaam terug kwam en zodoende kreeg onze Guusje een heel regiment namen om haar oren. Het kan echter allemaal precies want de Raad van Beheer schrijft voor dat een stamboomnaam inclusief kennelnaam maximaal 30 karakters mag bevatten en daaraan voldoen we precies!

De kennelnaam fan de BisteFreon is Fries voor van de dierenvriend.
De naam Amke komt ook uit het Fries en betekent inspanning in de strijd. Guusje betekent de verhevene en Fenna is de naam van haar moeder en dat betekent moedige beschermer. Als ze het doet zoals haar naam ons doet beloven dan komt het helemaal goed met ons Guusje!